Ubbo Emmius-lezing 2018

Arthur Japin

Sprekers

Arthur Japin (1956) is een van de bekendste Nederlandse schrijvers. Tijdens de lezing sprak Japin over zijn debuutroman De Zwarte met het Witte Hart, waarin hij thema's zoals vervreemding, slavernij en botsende culturen besprak.

Egge Knol (1956) conservator van het Groninger Museum, sprak over Jan Albert Sichterman, een zeer vermogend VOC-functionaris die ook wel de Koning van Groningen werd genoemd.

egge knol

Verslag Dagblad van het Noorden, 27 september 2018

GRONINGEN Schrijver Arthur Japin kwam speciaal eerder terug van een verblijf in Frankrijk, vereerd als hij was om de eerste Ubbo Emmius-lezing uit te mogen spreken. In de Nieuwe Kerk in Groningen luisterden zo’n 400 toehoorders naar Japin, en vervolgens naar coreferent Egge Knol, in het dagelijks leven conservator van het Groninger Museum. De lezing wil literatuur en historie met elkaar verbinden. Thema van deze editie was mensenhandel, discriminatie en heimwee in het Nederland van de slavernij. Egge Knol legde de link met Groningen via smeuïge verhalen over de steenrijke Jan Albert Sichterman (1692-1764), bijgenaamd ‘de Koning van Groningen’. Deze belangrijke functionaris voor de VOC vestigde zich in een enorm pand aan de Ossemarkt en nam een aantal slaven uit India mee naar huis. Wereldberoemd werd zijn neushoorn Clara. Hij nam haar als kleine neushoorn in huis. Als volwassen dier moest het arme beest jarenlang op tournee door Europa.


Partners editie 2018